Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A GM diétában fontos növények

A rizs

   A rizs a pázsitfű félék családjába tartozik.

   Hosszú idő óta az emberiség egyik alap élelmiszere  legfőképp Ázsiában és Afrikában, de a többi kontinensen is jelentős a rizs fogyasztás. Az emberiség 60%-ának a rizs a legfőbb élelmiszere. Legnagyobb rizstermelők kína, India, és Indonézia.

 

AFP

 

    Eredendően sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény. Mára a tenyésztésnek köszönhetően számtalan éghajlathoz alkalmazkodott., összesen mintegy 8000 fajtája létezik. Még a viszonylag hideg és száraz  Európában is megélnek az úgynevezett  száraz fajták.

     A rizs 76% keményítő  - amilóz és amilopektin - formájában jelenlévő szénhidrátot 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6% -a ásványi anyagokból  és nyomelemekből áll. Főként  foszfort , vasat , magnéziumot, tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kálcium és kálium. Alacsony nátrium tartalma miatt jól használható a magasvérnyomás diétájában.

 

 

Rizs

 

       A rengeteg különböző fajta alapvetően két nagy csoportba sorolható , lehet rövid vagy hosszú szemű rizs. A rövid szemű rizs a japán és thai konyhára jellemző, míg a hosszú szemű rizs indiai eredetű. A hosszú szemű rizs főzésnél nem tapad össze, így azok felhasználása  hagyomnyosan köretként a leggyakobribb hazánkban. A rövid szemű rizs főzésnél összetapad, így ezek a fajták jól használhatók tejberizs,gombóc, rizottó készítésére. Azokon a területeken , ahol az étkezéshez evőpálcát haszálnak a rövid szemű rizs használata a gyakoribb , mert ezek fogyasztása pálcikával egyszerűbb.

       A rizsféléket színük szerint is megkülönböztethetjük, de ez nem termesztési, hanem feldolgozásbéli különbséget takar. Szinek szerint három fajta rizsről beszélhetünk. A fehér,a barna és az opál rizs.

        A hántolt rizsek egy speciális változata az opál rizs, melyet még héjában felgőzőlnek , s csak azután hántolnak. Hazánkban általában fél kész gyors rizs formájában találkozhatunk ilyen termékkel. Ez a fajta rizs a nyersen hántolt - koptatottnál ízesebb , tápdúsabb , s bár színe eredetileg barnás , mire megfő, kifehéredik. A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti korpát és csírát. ezért nagyobb a tápértéke viszont lassabban fő, és teljesen megfőve is keményebb marad a hántolt  fehér rizsnél.

 A lisztérzékeny diétának talán legfontosabb alapanyaga a rizs. Lisztje jól használható ételek sűrítésére, kevert tészták készítésére, krémek sűrítésére. A rizsdara kíváló alapanyaga lehet túrógombócnak, levesbetétnek, tejbegríznek . A hazánkban kapható gluténmentes lisztkeverékeknek is egyik legfőbb összetevője.

Fejtő Nóra

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Elérhetőség

Gasztroangels

0670/3284229

gasztro.angels@citromail.hu

Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< Június / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 29071
Hónap: 313
Nap: 19